Big
Normal
Tablet
Mobile

Szennai Skanzen Története

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézménye, a Szennai Skanzen szeretettel várja látogatóit Somogy megyében, ahol a Zselic népi építészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
Szerző: 2016. április 19.

szennalatkep.jpg

 

A Kaposvártól mindössze 8 km-re, a Zselici Tájvédelmi Körzet területén fekvő Szennai Skanzen a gyönyörű természeti környezet mellett a múlttal való találkozás élményével és változatos programokkal várja a kikapcsolódni vágyókat. Az országban harmadikként, 1978-ban megnyílt szabadtéri néprajzi múzeum egyedülálló módon egy élő falu közepén, a közösség aktív részvételével jött létre. Alapvető célja, hogy megőrizze és bemutassa Zselic és Belső-Somogy sokszínű népi kultúráját, gazdag tárgyi és szellemi örökségét. Az épített örökség megóvásáért és hiteles áttelepítéséért a múzeum 1982-ben elnyerte a rangos Europa Nostra-díjat.

 

A múzeumban öt lakóház és gazdasági épületei, három szőlőhegyi pince, két szakrális kisemlék, valamint a mezőgazdasági gépeknek helyett adó gépszín látható.

 

A Szennai Skanzen 2013 óta működik a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézményeként. A múzeum gyűjtéseivel, kutatásaival részt vállal Somogy megye sokszínű (többnemzetiségű és vallású) kulturális örökségének megőrzésében, sokoldalú közzétételében, a széleskörű hozzáférés biztosításában, valamint a települések társadalmi és kulturális fejlődésében. Az intézmény a mindennapi életben hasznosítható gyakorlati tudás közvetítésével segíti a népi hagyományok jobb megértését, visszatanítását és mai használhatóságát, hozzájárul a magyar kultúra hazai és nemzetközi szintű népszerűsítéséhez.

szenna szennai skanzen történet szabadtéri néprajzi múzeum somogy megye Zselic népi építészet Belső-Somogy Europa Nostra-díj épített örökség


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Rendezvények

A Szennai Skanzen minden hónapra tartogat egy-egy igazán jó programot. Ismerje meg velünk néphagyományainkat, Somogy megye féltve őrzött kincseit. Szemezgessen programjaink közül!
... ahol hagyományaink tovább élnek!

nyitvatartás: kedd-vasárnap 9:00 - 17:00

Elérhetőségek:
7477 Szenna, Rákóczi u. 2.
Telefon: +36 (82) 584 013
E-mail:szenna@sznm.hu