Big
Normal
Tablet
Mobile

A Szennai Skanzen múzeumpedagógiai kínálata a 2019/20-as tanévben

Az idei tanévben a Szennai Skanzen megújult múzeumpedagógiai kínálattal várja az iskolásokat. Foglalkozásaink élménydúsan, játékos formában egészítik ki az iskolai tananyagot, környezettudatos szemléletre és egészséges életmódra nevelnek, mindehhez pedig a történeti-néprajzi hitelesség ad megalapozott hátteret.
Szerző: 2019. szeptember 25.

Kedves Pedagógus Kolléga!

 

Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk a Szennai Skanzen múzeumpedagógiai foglalkozásait, melyet iskolai és óvodai csoportok számára kínálunk. Foglalkozásaink élménydúsan, játékos formában egészítik ki az iskolai tananyagot, környezettudatos szemléletre és egészséges életmódra nevelnek, mindehhez pedig a történeti-néprajzi hitelesség ad megalapozott hátteret.

 

Több korosztályt megszólítva, az iskolában tanultakat szem előtt tartva és azt kiegészítve ajánljuk Önnek foglalkozásainkat a 2019 / 2020-as tanévben is.


 

Legyen szórakoztató a tanulás!

 

MÚZEUMI ÓRÁK:

A múzeumi órák egész évben elérhetőek!

 

 

“Meseház”

Egy mese és számtalan játék, ami a kicsikre vár a Múzeum több mint százötven éves házai között. Házról házra járva fedezzük fel együtt azt a mesebeli világot, mely a gyerekekre vár, ha bejárjuk Somogy régi parasztgazdaságait. Sosem látott tárgyak és ismeretlen szavak után eredünk, hogy megismerjünk egy igen régi világot. Aki nem hiszi, járjon utána!

 

Ajánlott korosztály: 4-9 éves óvodások, iskolások

Időtartam: 60-90 perc

 

 

“Csülök, bige, bébic” – somogyi játékok

Ezen a foglalkozáson minden a játékról szól! A népi sportjátékok kiváló lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy a gyerekek megismerjék a csapatjáték fontosságát, a szabályok betartását, betartatását, az együttjátszás élményét. Somogyi hagyományos játékgyűjtésekből válogatva mutatjuk be a régi falu hagyományos gyermekvilágát, játékait kicsiknek és nagyoknak.

 

Ajánlott korosztály: 7 éves kortól

Időtartam: max. 90 perc

 

 

“Fűben, fában…”

Fűben fában orvosság! Ahogy a népnyelv mondja. Hogy erről tényleg meg tudjanak győződni, nem is választhatnak jobb helyet a Szennai Skanzennél! A Múzeum kaszálóján sétálva, a gyógynövénykerteket felfedezve, ismerik meg a gyerekek az ezerarcú növényeket. Megtanítjuk, hogy mit mikor érdemes gyűjteni, hogyan tároljuk a gyógynövényeket, hogyan készítsünk belőlük gyógyteát vagy krémet és ezek milyen hatással lehetnek szervezetünkre. A foglalkozás végén mindenki elkészítheti saját miniatűr herbáriumát.

 

Ajánlott korosztály: 6 éves kortól

Időtartam: max. 90 perc

 

 

“Munkák a házban és a ház körül”

Egy hagyományos somogyi parasztcsalád mindennapjai elevenednek meg a foglalkozás során. A gyerekekkel felfedezzük a lakóház minden helységét és a portán található gazdasági épületeket. Megvitatjuk, mit is jelentett a családon belüli munkamegosztás. Választ kapnak arra is, hogy mi volt a nők, a férfiak és a gyerekek feladata. A program második felében pedig gyakorlati tudást is adunk a részvevők kezébe. A fiúk és a lányok külön csoportban dolgozva sajátíthatnak el házi és ház körüli munkákat.

 

Ajánlott korosztály: 7 éves kortól

Időtartam: max. 90 perc

 

 

“Guba gubával, suba subával!”

A párválasztás izgalmas témáját boncolgatjuk ezen a foglalkozáson. A régen élt fiatalok életén és fotóin keresztül ismerhetik meg a résztvevők azokat a szokásokat, le nem írt törvényeket, melyek a korabeli fiatalok életét irányították. Hol szórakoztak és ismerkedtek régen a fiúk és a lányok? Kinek a döntése volt férjet és feleséget választani? Mit jelentett a jegyesség? Volt-e válás? Hogy van ez napjainkban? Egy kérdést sem hagyunk megválaszolatlanul!

 

Ajánlott korosztály: 12 éves kortól

Időtartam: max. 90 perc

 

 

“Dörcön innen, gyótán túl…” – tájszavak nyomában

(magyar nyelv és irodalom szemléltető oktatásához és érettségi tételek mellé kifejezetten ajánljuk)

Az idei tanév új foglalkozásában a gyerekek a Múzeumot bejárva ismerkedhetnek meg Somogy megye tájszólásával, tájszavaival, népi etimológiai kifejezéseivel. Egy nyomozós játékon keresztül közösen járunk a végére a különböző szavak jelentésének, megismerkedve a hozzájuk kapcsolódó tárgyakkal, helyszínekkel. Így fedezzük fel ékes anyanyelvünk sokrétűségét, gazdagságát, a régi Somogy hiedelemvilágát.

 

Ajánlott korosztály: 12 éves kortól

Időtartam: max. 90 perc

 

 

“Sárból, fából”

Sárból, fából. Na de mit is? Mi mást, mint a lakóházat! De hogyan? Ezt mutatjuk meg a foglalkozás során. A Múzeumban látható lakóházak bontási terveivel, a hagyományos építkezés technikáival, az építés során használt alapanyagokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. Kis csoportokban dolgozva a Somogyra jellemző falazási technikák egyikét is kipróbálhatják a diákok.

 

Ajánlott korosztály: 7 éves kortól

Időtartam: max. 90 perc

 

 

 

ÚJ FOGLALKOZÁSOK!!!

 

„Majd evisz a Bakurász” - Somogy hiedelemvilága

Régi parasztházak szobáiban ismerkedünk Somogy hiedelemlényeivel. Megpróbáljuk megfejteni, ki vagy mi lehetett a bakurász és a lúdvérc. Boszorkányok nyomában járva felfedezzük a javasasszonyok, csontkovácsok és piócásemberek világát. Mágikus tárgyakat használunk, rontásokat hárítunk el és ólomöntéssel jósoljuk meg a jövendőnket.

 

Ajánlott korosztály: 10 éves kortól

Időtartam: max. 90 perc

 

„Virágok Virága” - Szenna festettkazettás mennyezete

Szenna 1795-ben épült hímes temploma kuriózum a Dél-Dunántúlon. A foglalkozás során megismerkedünk egy református templom történetével, a szennai gyülekezet szokásaival, a templom festett kazettáinak mintavilágával. Közösen járunk utána a szennai sellő rejtélyének. Nagyváti János bőrébe bújva mindenki mennyezetfestő asztalosmesterré válhat egy foglalkozás idejére.

 

Ajánlott korosztály: 10 éves kortól

Időtartam: max. 90 perc

 

 

„Ha kenyér van, minden van!”

A résztvevők megtudhatják, hogyan került az étel az asztalra, miért jelentett „gazdagságot” a kenyér. Kinek a feladata volt a kenyérsütés? Mi az a „sütnivaló”? Milyen íze van a frissen sült kenyérnek? Ki, vagy mi az a kurigla, a pemet és a vakarék? Hogyan működött egy somogyi talpasház füstöskonyhája?

 

Ajánlott korosztály: 7 éves kortól

Időtartam: max. 90 perc

 

 

TÉMANAPOK:

A múzeumi órák bővített foglalkozásként is kérhetők, átlag 3-6 órás időtartamban!

 

Pásztorok nyomában!

A somogyi pásztorvilág egyet jelent a külterjesen tartott jószágokkal és az erdősült vidékekre jellemző fáslegelőkkel és legelőerdőkkel. A témanap során a gyerekek megismerik ezt az eltűnőben lévő világot, a hagyományos ökológiai tudást, a tájgazdálkodás mikéntjét. A témanap nemcsak a múzeumban zajlik, bejárjuk a szennai egykori és mai legelőket, felfedezzük történetüket, használatukat, növényzetüket, élővilágukat. A hagyományos tudás átadásával a gyerekek lokális identitását és a környezettudatosságra nevelést erősítjük.

 

Ajánlott korosztály: 10 éves kortól

Időtartam: 3-6 óra

 

 

TEMATIKUS MÚZEUMI ÓRÁK:

Tematikus programjaink a feltüntetett időszakban érhetők el!

 

Az Advent, Farsang, Húsvét, Pünkösd, Szent György nap, Szüret, Szent Márton nap során a gyerekek képet kapnak arról, hogy szűkebb hazájukban, Somogyban milyen szokások, hagyományok kapcsolódtak az adott jeles napokhoz.

 

 

„Ősszel érik...” c. Szüreti tematikus foglalkozás (2019. szeptember 24. – október 4.)

Ezen a tematikus héten szőlőt őrző kis csőszöket vár a Szennai Skanzen, akik elriasztanak minden seregélyt, majd betakarítják az idei szőlőt. A gyerkőcök megismerik, hogy milyen eszközöket használtak régen, hogyan néz ki egy igazi pince a zselici „högyön”. Mindezt játékokkal és mesével fűszerezve.

 

Ajánlott korosztály: 5- 14 éves korig

Időtartam: max. 90 perc

 

 

“Libafarsang, libabál” c. Szent Márton napi tematikus foglalkozás (2019. november 6. – november 15.)

Márton napján a liba körül forog minden a Múzeumban! Közösen megismerkedünk Szent Márton legendájával és a régi falu e jeles naphoz kötődő szokásaival. A gyerekek megismerhetik, miért is éhezik, aki Márton napján libát nem eszik, milyen színű Márton lova, és miért nem mosunk, teregetünk ezen a napon. Továbbá fontos szerepe lesz a kukoricának is. Minden gyerkőc maga jár utána, hogy működik a kobozás, hogy is készül a csuhéjáték. Mindezt a Szennai Skanzen hangulatos környezetében!

 

Ajánlott korosztály: 5 éves kortól

Időtartam: max. 90 perc

 

 

„Szép jel, szép csillag” c. Adventi tematikus foglalkozás (2019. december 2. - december 13.)

Adventi időszaka jeles napokban és szokásokban igen gazdag időszak. A rontó-bontó Luca boszorkány megelevenedése, kotyolás szokásának megismerése mellett, a gyerekek mézeskalácsot süthetnek és a Betlehemes interaktív mese szereplői lehetnek.

 

Ajánlott korosztály: 5-10 éves korig

Időtartam: max. 90 perc

 

 

„Itt a farsang, áll a bál” c. Farsangi tematikus foglalkozás (2020. február 3. - február 25.)

A farsang időszaka Vízkereszttől Hamvazószerdáig tart. Ebben az időszakban táncmulatságokkal, maszkázással, zajkeltéssel próbálták elűzni a telet az emberek. Nálunk, a Szennai Skanzenben megelevenednek Somogy megye jellegzetes farsangi szokásai medvetáncoltatással, alakoskodással, zajkeltő eszközök készítésével, farsangi finomságokkal, mesével, tánccal, zenével, jelmezekkel. Kell ennél több egy igazi farsangi mulatsághoz?

 

Ajánlott korosztály: 5-14 éves korig

Időtartam: max. 90 perc

 

 

„Tavaszi szél” c. Húsvéti tematikus foglalkozás (2020. március 30. - április 9.)

A Húsvét a tavaszi ünnepkör kiemelkedő ünnepe. A résztvevők megismerhetik a zöldágjárás szokását, böjti játékokat játszhatnak. Tojáskereső játék, életre kelt mese és a húsvéti hagyományok megismerése után mindenki hagyományos technikákkal díszítheti saját hímes tojását, majd locsolóverseket tanulunk, és utánajárunk, mi is az a csingázás vagy a kókányolás.

 

Ajánlott korosztály: 5-14 éves korig

Időtartam: max. 90 perc

 

 

„Süss fel nap, Szent György nap” c. Szent György napi tematikus foglalkozás (2020. április 20. – április 24.)

Hogyan lesz a lenyírt gyapjúból tiszta, használható gyapjú? Mi minden készülhet belőle? Minderre választ kaphatunk Szent György napján. Ezen a napon megismerkedünk a birkanyírás, a gyapjú lazítás és -fonás fortélyaival, majd közösen járunk utána kik is voltak azok a régi zselici tudós pásztorok.

 

Ajánlott korosztály: 5-12 éves korig

Időtartam: max. 90 perc

 

 

„Cucorkázás” c. Pünkösdi tematikus foglalkozás (2020. május 25. – június 5.)

Pünkösd ünnepéhez közeledve a cucorkázás szokását tanulhatják meg a gyerekek, majd házról házra járva köszönthetik a házak lakóit. A májusfa körbetáncolása után a leányok elkészíthetik a pünkösdi királyné gyöngykalárisát, a legények közül pedig megválasztjuk a pünkösdi királyt.

 

Ajánlott korosztály: 5-10 éves korig

Időtartam: max. 90 perc


 

 

MÚZEUMPEDAGÓGIAI KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK:

Ajánlott korosztály: 7-99 éves korig

Időtartam: max. 90 perc

 

A kézműves foglalkozások néprajzi bemutatóból (elmélet, szakmai bemutató) és manuális alkotótevékenységből állnak.

 

Választható népi kézműves tevékenységek:

-          nemezelés,

-          fonás,

-          agyagozás (korongozás, marokedénykészítés),

-          szálasanyagok (csuhé, káka, vessző),

-          gyöngyfűzés

 

DÍJAK:

  1. Múzeumi óra, tematikus múzeumi órák, múzeumpedagógiai kézműves foglalkozások:                                                    950 Ft/fő
  2. Témanap:                                                       2500 Ft/fő

 

 

A múzeumpedagógiai foglakozások díja tartalmazza a múzeumi belépőjegyet és a foglakozás díját is.

 

A kísérő pedagógusok belépése ingyenes!

 

Ha az adott napon több foglakozást is igényelnek, akkor az első foglalkozást teljes áron, minden további foglakozást 10% kedvezménnyel biztosítunk.

 


 

Bejelentkezés és bővebb információ:

Farkas Gergely
múzeumpedagógus-oktatásszervező
Mobil: +36 30 894 72 69
Email: szennai.skanzen@gmail.comKapcsolódó cikkek
Látogatás

Rendezvények

A Szennai Skanzen minden hónapra tartogat egy-egy igazán jó programot. Ismerje meg velünk néphagyományainkat, Somogy megye féltve őrzött kincseit. Szemezgessen programjaink közül!
... ahol hagyományaink tovább élnek!

nyitvatartás: kedd-vasárnap 9:00 - 17:00

Elérhetőségek:
7477 Szenna, Rákóczi u. 2.
Telefon: +36 (82) 584 013
E-mail:szenna@sznm.hu