Big
Normal
Tablet
Mobile

Hangostérkép

Járja körbe múzeumunkat hangostérkép segítségével!
Szerző: 2020. május 30.

Áttekintő térkép

ATTEKINTES.jpg

 

A Skanzen a falu központjában, a Rákóczi út 2. szám alatt található. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum hatalmas területen fekszik, öt porta áll a múltidéző utcasoron. A lakóházak mellett a gazdasági épületek, melléképületek, présházak, pajták is látogathatóak. Az eredeti helyén maradt népi barokk református templom máig élő istentiszteleti helyszín, az egykori parókián mosdó és irodák kaptak helyet.


Az akadálymentesítési projekt eredményeként a bejáratnál Braille feliratokkal ellátott tapintható térképet helyeztek el, a pénztárnál hangos-térkép kölcsönözhető.


A pénztárnál jelezheti, aki a bejárásban segítséget igényel, valamint a látogatható népi lakóházakban és a templomban a múzeumi dolgozók készséggel segítenek.


A Skanzen zúzott kővel leszórt utcájának jobb oldalán találjuk az 5 falusi portát. A bejárathoz közelebb van a régi parókia és a dombon a templom. A terület távolabbi részein, látássérültként leginkább csak látó-vezetővel megközelíthető részen temető, présházak, terményszín kapott helyet.


A portáknál, az utcáról, a nyitott kapun keresztül az udvarra érkezünk. Innen jobbra vannak a lakóházak, a porták bal oldali- és hátsó részén kis kert, gazdasági épületek kaptak helyet.


Minden lakóháznál figyelni kell a magas növésű vendégeknek, mert a szalmafedél mélyen lelóg - felső védőtartás javasolt! A bejárati ajtók igen alacsonyak, sőt a szobákban néha a gerenda is 170 cm körüli magasságban van. A bejáratoknál magas küszöbök jelenthetnek problémát.


Fehér bot használata aliglátóknak is javasolt.
Mentális térkép átlagos kiépítési ideje 25 perc.

 

 

Megközelítés

MEGKOZELITES.jpg

 

A Kaposvár felől autóbusszal érkezőknek a Községháza megállóban kell leszállniuk. Leszállás után balra forduljunk és a bal oldali fűsávot kövessük. Kb. 60 métert haladunk előre, a bal oldalon húzódó fa korlátig. Ez a korlát az átkelőhöz vezető kis híd korlátja. Forduljunk és induljunk tovább itt balra, majd pár lépés után elérjük az úttestet.


Vigyázni kell, mert szintkülönbség nem jelzi az úttest kezdetét, és nincs felfestve gyalogátkelőhely - itt érdemes látó segítségét igénybe venni az átkeléshez.


A kétsávon úton átérve, zúzott kőútra érünk, majd átkelünk a két oldalán korláttal védett hídon. Szemben van a skanzen bejárata.

 

Az ellentétes irányból érkezve, a Kaposvár felé haladó buszról Községháza megállónál szállunk le. Forduljunk jobbra, és a beton járdasziget végéig haladjunk előre egyenesen az úttesttel párhuzamosan. A bal oldalon lévő földsávot követhetjük bottal.


Mivel itt tőlünk balra egy egészen mély árok van, óvatosan, figyelmesen botozzunk, bár a patakárok felé biztonsági okokból fém korlátot helyeztek ki. A betonsáv végén balra forduljunk, és menjünk át a két oldalán fém korláttal védett kis hídon a patak felett.


A hídon átérve elérjük a járdát. Forduljunk jobbra és haladjunk egyenesen előre kb. 70-80 métert. A járdán nincs tapintható jelzés a bejáratnál. A nyitvatartási időben mindig nyitott kapu és mellette a bal oldali információs tábla fém lába, jobb oldalon pedig a fűsávon elhelyezett kuka segíthet a bejárat lokalizálásában.

 

 

Múzeum

 

mUZEUM.jpg

 

Miután belépünk a főbejáraton, a kaputól jobbra egy nagy fa információs tábla bal alsó részén találunk látássérültek számára készített tapintható térképet, Braille-feliratokkal. Az információs tábla lokalizálásában a zúzott kő útra merőlegesen elhelyezett beton lépőkő segít.


Az infotábla után a járda jobb oldalán találjuk a pénztár épületét. Itt kaphatjuk meg a hangostérképet MP3 lejátszón. A pénztár után haladjunk egyenesen előre az úton, jobb oldalon követve a földsávot. 15-20 méter megtétele után jobbra a beton lépőkő jelzésnél forduljunk jobbra - a téglajárda a fedett, minden oldalról nyitott Kemenceszínhez vezet, ami egy kültéri foglalkoztató, asztalokkal, padokkal, kemencével.

 

A mosdó és a templom megközelítése:
A pénztártól az út bal oldali földsávját követjük bottal. Balra árok van, vigyázzunk. Az út jobbra enyhe ívben fordul. Bal oldalon fa oszlopot jelez a bot, majd egy fa alapú hidat találunk, két oldalán korláttal. Forduljunk rá a hídra, haladjunk át rajta az árok felett. A híd után tégla burkolatú járdán haladunk előre. Előbb 6 kis keskeny lépcsőn fellépve, majd pár lépés után újabb 3 lépcsőn fellépve a régi parókia bejáratához érünk. Belépve a régi parókia épületébe, balra egy ajtó után szekrény állhatja utunkat. A második ajtó nyílik a mosdóba.
A helyiségen belül bal oldalon találjuk a férfi-, jobb oldalon pedig a női WC-t. Mindkettőben először egy kézmosót észlelünk bal, illetve a jobb oldalon. Újabb ajtó után nyílnak a fülkék.
A parókia előterének jobb oldalán padok állnak, szemben pedig két, látogatók által nem látogatható irodahelyiség nyílik.

 

A templom megközelítése:
A parókiaépület bejárati lépcsőjét elérve forduljunk jobbra, és menjünk előre a téglákkal kirakott járdán. 15-20 méter megtétele után a járda V alakban kétfelé ágazik. A bal oldali ágon menjük előre. Egy hosszan elnyújtott, alacsony lépésmagasságú tégla lépcsősor visz fel a templom bejáratához. Felérve, a lépcsőn jobbra előttünk, 1 óránál lesz az ajtó. Magas küszöbön kell átlépni a belépéskor.

 

A templomból vissza a Skanzen fő utcájára:
A templomból kilépve, lemegyünk a tégla lépcsőn, majd bal oldalon követve a fűsávot, a második merőleges téglajárdánál balra fordulva le a lépcsőn, átmegyünk a fahídon, majd balra fordulva folytathatjuk utunkat a házak felé, vagy jobbra a kijárathoz.

 

A kiállítóterek:

A portáról indulva, a Skanzen zúzott kő utcáján haladva a jobb oldalon kövessük a fűsávot.
Elhaladunk a Kemenceszínhez vezető merőleges kis út mellett, majd jobbra ívesen kanyarodik tovább az út.


Elérjük az első házat a jobb oldalon - ez a rinyakovácsi lakóház. A porta bejáratát a fő utcára merőlegesen elhelyezett beton lépőkő jelzi. A nyitott kapun keresztül az udvarra jutunk, innen jobbra van a lakóház bejárata.


A második, kisbajomi lakóház elérhető, ha végig követjük a jobb oldalon a kerítést.
A harmadik lakóház a csökölyi ház, ide is vezet kis merőleges beton lépőkő. Beérve az udvarba, haladjunk tovább, át egyenesen a füvön kb. 20-30 métert, amíg el nem érjük a régi téglákkal kirakott járdát, ez vezet a pajtához, amit múzeumpedagógiai foglalkozások számára alakítottak ki.


Kétszárnyú üvegajtó jobb szárnyát használva térjünk be ebbe a terembe. A jobb oldali tér foglalkoztató, amikor nem zajlik épp foglalkozás, akkor kötél zárja le ezt a területet.


Balra tapintható kiállítási tárgyak vannak. Először egy régi ládát lehet megnézni, megtapogatni, majd a pajta bal oldali falánál kihúzható, illetve nyitott tárlókban régi eszközökkel ismerkedhetünk. A bejárattal szemközti falnál lévő tárlókban a szövés-fonás hagyományos eszközei, alapanyagai szintén kézbevehetőek. A tárlók melletti egyik számítógépen meséket hallgathatnak az ide érkezők. Ebben a teremben is állandóan jelen van egy szakember, aki készséggel segít.


A 3. és 4. ház között az utca bal oldalán egy ivókút található. Aki inni, kulacsát feltölteni szeretné itt, annak a 3. házból kilépve a zúzott kő járda bal oldalán kell követnie a fűsávot. Az ivókutat a már ismert módon merőlegesen elhelyezett beton lépőkövek jelzik.


A negyedik, a nagykorpádi lakóház bejáratát nem jelzi lépőkő, mivel itt nincs tapintható kiállítás.


Az ötödikét, a somogyszobiét viszont igen. Itt is az udvarra érkezünk meg a kapun keresztül. Jobbra, a tisztaszobába léphetünk be; vigyázzunk a magas küszöb, a lelógó tető, az alacsony ajtó és az alacsony gerenda miatt.


Itt megismerkedhetünk egy hagyományos tisztaszoba berendezési tárgyaival. Ebben a helyiségben is kaphatunk szakavatott segítséget.


Ha az ötödik házat elhagyva folytatjuk tovább az utunkat az utcán, akkor elérjük a zúzott kő út végét. Itt jobbra fordulva kb. 30 métert kell előre sétálni a füvön a téglával kirakott burkolatig. Ez a kültéri, akadálymentes mosdó. A közelebbi ajtó az akadálymentes- és egyben női WC-be, a bal oldali, távolabbi a férfi WC-be nyílik.


A zúzott kő utca végénél pár lépést ha előre megyünk a füvön, akkor elérjük a karám fa kerítését.

 

hangosterkepikon.jpg

© 2020 Bíró Csaba rehabilitációs tanár

 

 

eszas.jpg

Készült az Európai Unió támogatásával:

EFOP-4.1.9-16-2017-00043

 

Hangostérkép Szennai Skanzen látogatóbarát akadálymentes


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Rendezvények

A Szennai Skanzen minden hónapra tartogat egy-egy igazán jó programot. Ismerje meg velünk néphagyományainkat, Somogy megye féltve őrzött kincseit. Szemezgessen programjaink közül!
... ahol hagyományaink tovább élnek!

nyitvatartás: kedd-vasárnap 9:00 - 17:00

Elérhetőségek:
7477 Szenna, Rákóczi u. 2.
Telefon: +36 (82) 584 013
E-mail:szenna@sznm.hu